ESPA 2014-2020

Advices

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που «μείνετε» στο ασανσέρ

Υπάρχει η αίσθηση στον κόσμο ότι η βασική αιτία εγκλωβισμού σε έναν ανελκυστήρα είναι η διακοπή ρεύματος.

Τι πιθανότητες όμως έχει η κακή συντήρηση ανελκυστήρων να είναι η αιτία πίσω από μια διακοπή λειτουργίας; Ένας ασυντήρητος ανελκυστήρας μπορεί όχι μόνο να σταματήσει να λειτουργεί, όπως κάθε μηχάνημα, αλλά ακόμα και να τραυματίσει κάποιον επιβάτη. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η συντήρηση ενός ανελκυστήρα επιβάλλεται από το νόμο, με γνώμονα την ασφαλή μετακίνησή μας. Με τη συντήρηση περιορίζουμε σημαντικά την πιθανότητα βλάβης χωρίς όμως να μηδενίζεται η πιθανότητα εγκλωβισμού.

Σε περίπτωση που εγκλωβιστούμε:

1. Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Αν εγκλωβιστούμε με άλλα άτομα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε τους συνεπιβάτες μας.

2. Στη συνέχεια δοκιμάζουμε να πατήσουμε τα μπουτόν των άλλων ορόφων. Σε περίπτωση που ο ανελκυστήρας δεν λειτουργήσει, πατάμε το κομβίο κινδύνου που βρίσκεται στον ανελκυστήρα.

3. Αν δεν μας ακούσει κανείς δοκιμάζουμε να χρησιμοποιήσουμε το τηλέφωνο του ανελκυστήρα, το κινητό μας τηλέφωνο, ή ακόμα και να κάνουμε φασαρία φωνάζοντας.

4. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ότι μπορεί να μείνουμε στον ανελκυστήρα για αρκετό χρόνο. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να οπλιστούμε με υπομονή, να χαλαρώσουμε και να περιμένουμε βοήθεια.

5. Δεν προσπαθούμε ποτέ να απεγκλωβιστούμε μόνοι μας. Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται όταν ο εγκλωβισμένος πάει να παραβιάσει την πόρτα ή ακόμα χειρότερα όταν προσπαθεί να βγει από την οροφή του ανελκυστήρα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας μήπως τελειώσει ο αέρας και πάθουμε ασφυξία ή μήπως «σπάσουν τα σχοινιά και πέσουμε». Ο θάλαμος α) αερίζεται επαρκώς, και β) έχει συστήματα που αποτρέπουν την πτώση του, ακόμα και στην ακραία περίπτωση που σπάσουν ταυτόχρονα όλα τα συρματόσχοινα που τον συγκρατούν.